This page is currently being updated.

 

Introducing a short recreational promo with the first few glances of the current visual-impact tested design of the proposed pinnacle centre. (NOTE: Designs are not final)


PINNACLE CENTRE

SUMMIT DESTINATION

kunanyi /Mt Wellington is one of the state's most visited tourist locations. What greets visitors however is a dead-end road; an exposed car park encircling the pinnacle like a shrine to the automobile. Telecommunication infrastructure abounds and visitor amenity is practically an after thought. 

Our proposal aims to fix that with a blend of improved public infrastructure and commercial facilities, such as:

COMMERCIAL

PUBLIC

  • New, safer and compliant boardwalks & lookouts,
  • Interpretation Gallery / education centre,
  • New replacement scenic & emergency shelter,
  • Park Ranger's storage/office,
  • Wind-sheltered seating,
  • Telescopes,
  • Additional toilets with parenting rooms,
  • Rooftop Amphitheatre.

The Pinnacle Centre will be free to enter for all mountain visitors, whether they arrive by road, foot or cable car.

PINNACLE CENTRE SITE PLAN (Click to enlarge)

 

CCTV will provide better overnight security whilst extensive site investigation and visitation modelling ensures our proposal can cater for the projected net increase in people reaching the top with better flow, increased safety and waste management.

Whilst our proposal requires no forced restriction on road access to the summit, (why would we seek to limit the number of cafe & restaurant customers?) overall a 60% reduction in total number of cars and buses on Pinnacle Road is projected.

Importantly, the commercial operations proposed for our Pinnacle Centre can be serviced entirely via the Skytram, from catering supplies, gas, fresh water and stock, to waste and sewerage removal. This ensure operations are continuous regardless of whether the road is closed due to icy conditions or the cableway is suspended due to wind. (See Q&A for threshold limit)

MORE ON: FACILITIES

MORE ON: VISUAL IMPACT


THE ROUTE

Determining the most appropriate and viable route has been a 14 month process of investigation involving local stakeholders, decades of community research, tourism operators and international cable car experts.

Our proposal has been carefully crafted to minimise visual impact and disruption from crosswinds, whilst maximising environmental benefits and the visitor experience. We have also extensively consulted with local residents to avoid privacy concerns. 

Due to planning restrictions introduced over some of the brewery land since our Masterplan was first proposed in 2014, MWCC are investigating locations that use this optimal alignment to provide a new, primary visitor gateway into Wellington Park and ensures our cable cars travel above the untouched forest canopy.

ORIGINAL 2014 SITE MASTERPLAN (Click to enlarge)

'SKYTRAM' PROFILE

The engineering marvel that we're most pleased with is the design response from Doppelmayr/Garaventa. This reflects our desire to minimise the number of towers on the mountain face for scenic preservation. The solution? A 2.1km span from the lower foothills to the top, only achievable by utilising the vertical drop offered by the northern end of the Organ Pipes. So not only do we minimise visual impact for all concerned, we provide a spectacular visitor experience that will be unparalleled in the Southern Hemisphere.